Wilt u mobilofoons aanschaffen?

Wilt u mobilofoons aanschaffen?

Heeft u voor uw bedrijf mobilofoons nodig? Dan heeft u keuze uit verschillende modellen. Maar het is wel goed om met een aantal zaken rekening te houden voor u deze in gebruik neemt.

Wat is een mobilofoon?

Een mobilofoon is een soort radiotelefooninstallatie die wordt gebruikt in voertuigen zodat er contact kan worden gehouden met een basisstation en tussen de voertuigen onderling. Het wordt dus gebruikt in en bij bedrijven op een professionele manier, in vergelijking met de portofoons die ook voor recreatiefdoeleinde wordt gebruikt.

Waar komen ze vandaan?

Mobilofoons werden voor het eerst gebruikt in het begin van de jaren 30 door militairen. Dit was eigenlijk de start van het gebruik van mobilofoons in Nederland door bedrijven, vanaf het midden van de jaren 30 werden ze namelijk ook aan hulpdiensten en bedrijven verkocht. Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland waren er ongeveer 150 in gebruik en na de Tweede Wereldoorlog werd het een algemeen communicatiemiddel.

Vandaag de dag…

Vandaag de dag worden de mobilofoons gebruikt voor openbaarvervoermaatschappijen als de trein en de bus maar ook de politie, de brandweer en de ambulance. Tegenwoordig gebruiken deze maatschappijen het C2000 communicatiesysteem.

Vergunningen en regelgeving

Voor sommige frequentieruimten heeft u geen vergunning nodig. Maar voor het gebruik van de meeste frequentieruimten van mobilofoons zijn wel vergunningen verbonden die worden uitgegeven door het Agentschap Telecom. Dat geldt ook voor het gebruik van frequenties als u tijdelijk portofoons of mobilofoons huurt. De looptijd van een vergunning van de mobilofoons is maximaal 5 jaar. Er is een mogelijkheid om tijdelijke vergunningen aan te vragen, zoals een evenementenvergunning of seizoensvergunning.

Moet u de vergunning zelf aanvragen?

Als u tijdelijk mobilofoons huurt dan kan het zo zijn dat het verhuurbedrijf de vergunning voor u aanvraagt. Wilt u vaker voor kortere tijd mobilofoons inzetten op verschillende locaties dan kunt u zelf de vergunning aanvragen.