Het belang van veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke valbeveiliging

Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt wanneer je een nieuw bedrijf opstart. Bedrijfsongelukken zijn een van de ergste dingen die je kan overkomen als bedrijf. Daarom moet hier constant aandacht aan besteed worden. Werk je op grote hoogtes? Dan is het belangrijk je bewust te zijn van de risico’s. Constant moet hierover nagedacht worden zodat eventueel maatregelen getroffen kunnen worden. Werk je bijvoorbeeld op een hoogte hoger dan 2,50 meter? Dan is valbeveiliging noodzakelijk. Naast dat je niet wilt dat er ongelukken gebeuren is dit ook wettelijk vastgelegd.

Soorten valbeveiliging

In eerste instantie zullen vallen voorkomen proberen te worden door collectieve beveiliging. Dit is permanente beveiliging om een veilige werkomgeving te creëren. Deze beveilig zijn bijvoorbeeld balustrades en trappen. Een gevaarlijke ladder hoeft hierdoor niet meer gebruikt te worden. Moet je werken op plekken waar collectieve beveiliging niet nodig is? Dan zal extra persoonlijke beveiliging aangeschaft moeten worden. Deze bestaat uit een harnas, een verbindingsmiddel zoals een vanglijn en een ankerpunt. Hierbinnen zijn nog vele keuzes te maken afhankelijk van de werkplek, de voorzieningen en de persoon die in de valbescherming moet gaan werken. Laat je hierover adviseren door een professional. Hij kan je precies vertellen welke materialen geschikt zijn voor jou.

Valgevaar

Ondanks de goede valbeveiliging wil je natuurlijk eigenlijk voorkomen dat je valt. Dan heb je de bescherming niet eens nodig. We zien helaas vaak dat vallen vooral veroorzaakt worden door nalatigheid van werknemers. Veel vallen worden bijvoorbeeld veroorzaakt door rondslingerend puin. Het is belangrijk dat wanneer je op hoogte werkt je constant alert bent. Constant moet rekening gehouden worden met het risico op een val. Het wordt gevaarlijk wanneer werknemers moe of te zelfverzekerd worden. Dan verslapt de aandacht. Mede daarom is de valbeveiliging altijd belangrijk. Zorg voor veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke valbeveiliging om ongelukken te voorkomen.