Een dik rapport of een betere oplossing

Een dik rapport of een betere oplossing

Een gemeente in zwaar weer

De afgelopen jaren is er in de zorg flink gesneden. Niet alleen instellingen hebben te maken met teruglopende overheidssubsidies. Gemeenten, en dan met name de WMO afdelingen hebben hier ook mee te maken. Door de vergrijzing neemt het aantal zorgbehoevenden toe, en de vergoeding voor zorg voor deze stijgende bevolkingsgroep neemt zienderogen af. Het zorgde er al meermalen voor dat een gemeente flink in zwaar weer belandde. Het was, kortom, tijd om het tij te keren. Een middelgrote gemeente in de Noordoostpolder zag zich genoodzaakt om de zorgvergoeding flink te schrappen naar instellingen en inwoners. Niet handig, wanneer je bedenkt dat zowel de ouderen als de kleine kinderen afhankelijk waren van overheidssubsidie in dit geval.

Een concept bedacht door de betrokkenen

Na het openbaar maken van de overheidsplannen ontstond er een golf van kritiek vanuit de gemeente. De gemeenteraad kon zich vinden in het kritiek en besloot de betrokkenen inspraak te geven om met een pasklare oplossing voor het probleem te komen. Die oplossing was er. De peuterspeelzaal, die eigenlijk een nieuwe ruimte nodig had maar deze niet kreeg, kreeg ruimte aangeboden in een zorgcentrum. De bewoners van het zorgcentrum hadden daardoor opeens minder activiteitenbegeleiding nodig. De kleintjes die op loopfietsjes door het zorgcentrum heen scharrelden zorgden voor een overvloed aan vrolijkheid en afleiding.

Een waardevolle besparing

De ouderen leefden op waardoor de geestelijke gezondheidszorg een stuk minder werk kreeg. Dit plan kwam tot stand via de IPM methode. Idee├źn van ouders, ouderen in het zorgcentrum en het zorgpersoneel werden naast elkaar gelegd. Er werd een plan uitgewerkt waarin het kostenplaatje werd samengesteld voor de gemeenteraad. Het resultaat van deze samenwerking was geen dik lijvig rapport, maar een praktisch verhaal met uitgewerkt kostenplaatje. Deze gemeente kreeg een landelijke voorbeeldfunctie, waar men tot de dag van vandaag trots op is.